Sumber http://www.zuarxpdc.com/2009/11/cara-membuat-title-bar-untuk-blog.html#ixzz1krIxz6si

Monday, December 31, 2012

99 tahun kepupusan harta!

Hoh...ape mende harta yang hakak ade sampai pupus 99 tahun ni?
Hakak bukanlah membela dinosour trex atau pun sorous sorous bagai..
akak nak cerita rumah yang akak beli haritu...

Alhamdulillah proses pembelian semua berjalan lancar... sekarang ni bank dah start potong 10% claim dari vendor.. ala la dapat lebih kurang 2++ amaount yang kene tolak setiap bulan start disember 2012 ni. (dahla gaji tak naik!! sabo jela mak jemah!)

Akak pilih bank mana untuk urusan financing rumah ni??
Tentunya........



Sebab apa akak pilih bank islam? - suka hati hakak la dik non.haha

and one more thing property yang hakak beli ni bukanlah FREEHOLD tapi LEASEHOLD.
yang tau tentang realestate tu kompem tahu ape beza dua mende alah ni. Akak tau... tapi buat2 bodo dahla.. takkan nak kecoh tunjuk hakak pandai sngt lak kan? huhu

Jelaslah ramai yang lebih tau atau konon konon lebih tau yang freehold jauh lagi menguntungkan dari leasehold.Akak jugak tau dik non. Tapi mengapakah hakak beli jugka rumah ni?

Apa semua property yang berstatus leasehold dibuat untuk jadi tukun ke? hahaha. Ada purpose nye dan Optional kepada ketiadaan freehold atau ketidakmampuan atau ketidakmahuan pembeli kepada lot freehold tersebut.

Yang femesnye leasehold ni tentang nilai pajakan die tu lah. Ianya bersifat sementara iaitu hanya 99 tahun saja hak kemilikannya itu. Seterusnya, terpulang la kepada owner (bank ke, kerjaan negeri ke) untuk buat ape selepas 99 tahun tu.  99 years tu is long. Kemungkinan besar hakak dah takda di dunia ini dah pun. Dah jemu dah duduk situ. 99 years tu cover hampir dua generasi tau. Ntah apa jadi kat kawasan rumah tu pun tak tahu la. :)

Yang bezanya, nilai rumah leasehold ni jauh lagi murah dan biasanya berada di kawasan yang tinggi  nilai hartanah nye. Kalau misalnya dalam belom sampao 99 tahun kerajaan negeri nak amek balik rumah tu untuk bina shopping mall ke.. lebuhraya ke kan.. so kite ni dapat la pampasan nye. Cam gituhhh...

Lagipun untuk rumah leasehold ni, hakak cadang nak buat rumah sewa je sebenarnya. Kalau ada rezeki insyaAllah akak nak cari rumah yang lebih besar, freehold and guna keistimewaan hakak sebagai staf gomen untuk buat loan goverment. Yang leasehold ni hakak guna loan bank biasa je sebab masa beli tu belom sah jawatan. Sekang dh sah. baru pikir nak cari freehold lak! hehe

da~~~



Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz

kegemukasia?

hihi....

Menurut kamus dalam internet, kegemukasi merupakan sejenis kuih yang mampu membuatkan anda bahagia, di awang-awangan dan seronok dua ronok dan tiga ronok.

betul ke ni? Ada jugak ke term macam ni??

.
.
.
.
.
.
Mestila takda! hahaha

 Hakak nak cerita tentang hakak la.. makin lama makin gemuk!! apecerrr!! bahagia sangat ke hakak ni dek non?? Idakla jugak.. haha

Dulu masa belajar kat matrik uia,PJ akak ingat lagi berat badan hakak 38 -42kg je... Seluar jeans pun saiz 26..besa sikit 28 je.. baju saiz S semua... TAPI

bila dah kerja ni....berat jadi 45kg..  ok lagitu... dulu masa masuk main campus. penah cecah 48kg sebab over bahagia kotnye haha..

48kg tu berat maksimum dedulu kala tu diknon.Tu pun rasa sendat dah pakai seluar jeans.

TAPI sejak kawin nih,..hahhhhh koo!! berat sekrang 55! hokey..mana hakak nak campak semua lemak-lemak kat badan ni??? hihihihi... xpe xpe... hakak try la diet. Kalau tak boleh...jangan salah kan hakakkk..yg penting hakak menten cute! ahaks!
Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz

Gaji tak naik!

Eiii lamanya tak update blog. akak bz sangat lah..... x sempat nak tambah citer dan merepek2 sehingga korang jemu membacanya.huhu!

Back to the tajuk... hal hal duit ni semua orang pun over sensitif. Lagi lagi yang sepatutnya korang dapat. Tapi tak dapat. Tambah pula dengan alasan-alasan vuduh dan tak bleh pakai! hampehhhhh. geram mak nakkk!! sentap tau!!

Orang keje gomen besenye ada increament every year. Dalam kes akak ni, akak masuk gomen bulan 10. sooo sepatutnye setiap bulan 10 tu dapat la increment tu. Tahun lepas x jadi apa-apa masalah. Naik lancor je. Tetibe duit dah banyak sikit. 

Tahun ni nak dijadikan cerita, banyak la buat komitmen hutang.. yakin buat komitmen hutang sebab tau gaji akan naik. Tup tup, bulan 10 tengok slip gaji, gaji x naikk!! ho kelam kabut call admin, call kewangan semua. Why why why gaji tak naik.Orang lain dah joli sakan dah. Siap buat drama plak.. cerita kat hakak bini die kelam kabut call die sebab terkejut gaji laki die dah naik..

"Abangg!! kenapa tetiba duit abang banyak??" hoo gitu ko die cerite depan mata akakk yang gaji sangkut ni! sengih2 jugak tapi geram la jugak kan.haha

Cam biasa, bila jadi masalah ada la alasan yang dorang dah prepare nak bagi kat orang2 banyak soal cam aku ni. Depa kata sebab aku budak biasiswa la lambat sikit la hape la... whatttt?? nonsense gila. Bacth aku ada lebih 10 orang budak biasiswa.apahal semua naik aku je yang tak naik?

Ha... tu die.aku bising2 la kan.. die kata bagi masa 2 bulan la nak settlekan hal ni. So, akak pun biaaa jelaa kan.. bukannya takda duit langsung.ada..tapi HAK is HAK la kan. Keje makin banyak..bukan goyang kaki je dik nonnn!

Masuk bulan ke -3, gaji tak naik jugak ni...haihsh...panasss dah kerusi ni haa... call admin. Why why why lagi la akak tanya. Alasan dorang..2 bulan tu proses tanya. Bulan ke 3, baru nak deal ngan kewangan. Call kewangan lagi 2 bulan baru dapat kenaikan tu. Cissssss.... dahla gomen bagi bonus bulan ni ikut gaji! dah gaji x naik,bonus pun kurang laaa ...srkng ni?? agak2 nanti gaji dah naik..dapat balik x tunggakan bonus yang sepatutnye aku dapat tu? haiissshhh.Stress x? stress kan?

Ok takpe..akak marah marah jugak. Tapi yela kene besaboooor jela. Hopefully bulan 2, 2013 nanti dapat la tunggakan gaji dari bulan 10 tu semua. Boleh beli naget banyak2. Spare siap siap takut gaji tahun depan pon jadi camtu jugak. He,mmmm...
Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...