Sumber http://www.zuarxpdc.com/2009/11/cara-membuat-title-bar-untuk-blog.html#ixzz1krIxz6si

Thursday, July 19, 2012

Accident di pagi hari!

Astaghfirullah al azhim...

Bahaya tak bahaya la kan.. sejak demam and pening kepala ni menjadi hobi tubuh dan jasadku ini, hari ini dalam sejarah penyakit ni mengakibatkan eksiden pertama kali nya terjadi ke atas kereta kecilku.Alhamdulillah bukan eksiden major yang perlu ke hospital, tapi kereta cam kene hantar ke bengkel sebab skirting kiri dah tercabut.huhu..

Camne jadinya..

Jalan dari rumah nak ke ofis akan melalui 3 kali simpang. So, kejadian terjadi betul2 kat simpang yang pertama yang mana sebaik sahaja tiba di simpang pertama.. pagi ni badan panas seperti biasa dan kepala ada pening-pening sikit. Sebaik sahaja tiba di simpang pertama tu, mata tetiba jadi kabur dan kepala pusing-pusing. Dalam hati terdetak "alamak, simpang ni!" time2 ni la nak pening2 kepala samapi kabur pandangannya.Gelap sungguh rasa. Tapi tangan still pusing steering ke kiri sebab takut kalau2 ada kereta dari kanan nak teruskan perjalanan.huhu..

Dan-dan membelok di kala tak nampak... dengan yakin dan kompiden terlanggang divider kiri jalan.. bunyi die macam bunyi besi remuk! takutnya ya rabbi tuhan je tahu. Tapi still kompiden jalan slow2 sampai la parking office. Terus keluar dari kereta and tengok ,,skirting dah rabak...huwaa....

Rabak tu tak teruk takpa sangat, Tapinya.. apa jadi kalau pening ini terus mengganggu gugat keamaan dan kesejahteran hidupku.huhu

Alhamdulillah Allah masih melindungi aku sehingga kini
dan
Semoga Allah akan terus memberiku kesihatan untuk aku mendidik anak bangsa. :)
Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz

Sunday, July 15, 2012

Demam berpanjangan

Sejak buat UPT test tu... rasa macam ralat sangat rasanya dengan condition badan sekarang..
mana tidaknya...

Demam berpanjangan...the whole month... bezanya..kadang suhu rendah sikit..kadang panas bangat...sakit kepala...pening kepala..angin....aritu berurut,sedap sikit rasa badan...sakit pinggang tu dah takda..
tapi sekarang ni..minggu-7 kahwin... datang balik sakit pinggang segala....

Pergi jumpa doktor, demam memang demam... doktor kate sakit kepala tu biasa terjadi disebabkan demam.. antibiotik segala jenis pun makan... dari yang biasa, luar biasa, special sume doktor dah suruh telan. Tapi kenapa dan kenapa dan kenapa demam ini tidak pergi dari jasadku ini...huhu

Sape kawan-kawanku doktor..silalh bagi penerangan.
Risau tau demam x baik-baik ni..
Dahla,,ramai orang meninggal sebab demam-demam ni. Huhu...



Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz

Pregnancy test result

Macam mana nak cerita ye.. balik dari Honeymoon kat krabi haritu, elok husband hantar balik Mukzam... kak siti (bukan nama sebenar) pulakdah.... demam... demam dua hari je. Tapi bila belah malam..demam tu akan jadi makin panas dan pening kepala semakin menjadi-jadi. Esoknya, minta tolong member bawak gi Klinik... dapatla MC.

dalam-dalam MC tu larat lagi plak drive gi KL sebab nak service kereta..dah 2000 kilometer terlebih dari tarikh service.. isk isk isk...dasyat tak dasyat determination sorang pompuan. Kalau ikutkan hati memang nak tangguh dulu.,Tapi bile fikirkan after that nak jalan jauh lagi pergi kursus.Nak taknak kene pergi service jugak.There is no other wiken.MUST GO la jawabnya.

So, wiken tu spend time ngan husband. Badan dah kurang sikit panas, tapi still panas to considered dengan suhu badan yang normal. Balik mukzam dah kurang sikit.

BUT, after that terus menerus demam and pening kepala yang super sakit.Ya tuhanku, penyakit apa pulak kan.Dengan sakit tulang belakang nye..dengan mual-mual loya-loya nye. Badan lemah semacam je.. Kalau google tu, tu semua simptom2 orang pregnant. Hai..dalam hati, takkan la baru seminggu kahwin dah pregnant........... hebat sangat kau orang berdua.huhu

Nextweek nye still demam and sakit pinggang nyata lebih sakit. Pergilah berurut. Boleh plak mak bidan kata rahim dah kembang elok macam dah ada "isi". ISI APA MAK BIDAN OI... isi orang ke isi kelapa...huhuhu
mas tu baru tiga minggu kahwin. Member2 semua kata pregnant..hadooo... janganla bagi harapan macam gitu..siapa yang tak mahu baby yang comel???? tapi..it was too early. Bila demam x sudah2 tu. Member suruh jugak try test ngan UPT kit. Kebetulan die memang ada mende alah tu kat rumah.So die bagi la suruh test.

Hasilnya..........??
Jeng............Jeng.......Jeng........................



Ternyatalah NEGATIVE.............. maksudnya tidaklah pregnant.... ditambah lagi dengan faktanya aku period after a week. Haih..so orang orang sekeliling, juga doktor menyimpulkan bahawa aku ni demam hanimun.Proses penyesuaian la kononnya suami-isteri. (>_<)

Super duber hebat kan..kalau aku POSITIVE pregnant walau baru seminggu kawen. Power root sangat.hehe.Tapi tak mustahil kerana besepah orang bunting pelamin. (^_^)
Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz

Hidayah & Suhairie Guest Book



 Hye peeps! Ini update tentang my custom Guestbooks yang direka khas oleh my bestfren, luckily she is creative people. Ada sense yang me myself pun tak paham. We have completely different taste which make us uniquely combined as a friend la kot.

Untuk hasilkan guestbook ni, guna budget ciput jek..xperlu nak hire company or beli yang mahal-mahal punya. Few days before wedding, kitorang gi kedai alat-tulis. Ape yang kitorang carik ialah:
  • 2 pcs Sketch book saiz A4, which only cost you RM 3.50 sekeping. Beli la dua.
  • 2 pcs Monting board A4 size, Rm 0.80 each.
  • 1 pcs crumble paper (warna ikutla tema memasing) RM4.90
  • 2 meters Embroidery ribbon (nak buat border tu) RM5
  • 2 boqt mini roses RM12
  • Gam,gunting and pisau (pinjam la adik beradik punye)

 Untuk belah dalam, my friend ni print color sekeping-sekeping atas kertas A4 warna putih and tampal kat setiap helaian sketch book tu. Simple yet very nice.Siap ada openable heart-shaped love! haha

So, when the quests arrived, dorang kene bukak love tadi and wrote down their message to me!


Yang frame depan tu, korang tebuk jela guna gunting nak bentuk ape..then sebelum tu korang print warna gambar masa majlis tunang.tepek kat tengah. Isk isk.. kak siti xda ide nak buat mende gini. Serah pada yang pakar ajelah. Kalau ka siti, guna buku tiga lima sudahla.hikhik
Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz

Post-Mortem : The day of wedding

Masanya sudah tiba!!

Tak da pengantin yang tak berdebar bila majlis dah tiba waktu. Bagi kak siti (saya ler tu), bangun pagi tu rasa macam biasa je plak.Berdebar memang la berdebar.. tapi pandai cover la. Pagi tu juga baru terhengeh-hengeh nak gosok baju nikah.haha.. Semalam penat buat inai sampai pukul 3 pagi.Mahu nya tak letih.huhu

Pas bangun pagi tu gosok gigi semua, mak andam pun sampai. Fuh... baru rasa sedikit bedebau. Untuk memastikan semua spare tayar di simpan elok dalam stor, kak siti mengenakan set pembentuk badan dari cosway..huahua.. fabriknya lembut dan senang dipakai. Ecewah! Yang mana satu? mesti nak tau kan? Korang cari la sendiri.cosway ada satu tu je produk slimming suit die. Rega RM160++ satu set. Jauh murah la dari Premium Beautiful tuh! tipujatu

Lepas memakai baju pembentuk itu, kak siti pun dimekapkan oleh mak andam. Muka pun sembap lagi ni. Tengah-tengah sibuk mak andam mekapkan.. Fotographer plak call nak snap gambar mekap. Hoho..guane nak bagi masuk bilik seksi seksi ni.haha...

Pagi tu jugak la kakak yang buatkan kek kahwin duk call tanya bila nak amek kek. Subhanallah, memang terlupa sungguh-sungguh tentang kek tu! Sib baik la kakak tu inagt, so, suh la adik ngan pakcik gi ambil. Fuhhhh..sib baik..kalo x... janggal plak majlis xda kek kahwin kan? Tak berdosa...takde takpe..tapi bahasanya nak kate..JANGGAL tu je..haha

Pagi tu juga, caterer yang supply breakfast sibuk tanya kat mana nak letak breakfast tu? (besar2 kot khemah ngan meja depan rumah, duk tanya lagi mana nak letak makanan tu semua, takkan dalam bilik pengantin pulerr..huhu). Disebabkan kak siti, nikah pagi tu jugak..so kene la provide breakfast sementara tunggu makan kenduri di tengah hari. Takyah yang berat-berat. Kak siti order meehun, mee and karipap+ air untuk 100 kepala saja. Cukup je plak. :)

Sepatutnya nikah pukul 9.00 pagi. Pukul 830 kak siti dah siap dah mekap sebijik cam siti norhaliza.Ahaks! Tapi tok kadi tak sampai lagi. (terlajak tido kot tok kadi tu..hehe). Dengan rasa berdebar nya sorang-sorang dalam bilik kak siti pun snap2 la gambar kan... buat-buat hilangkan nerves dalam hati.huhuhu

Pukul 9.30 pagi... pengantin lelaki dah sedia nak dinikahkan..huuuui....naik bulu roma mak nak time tuh. Jantung rasa berdegup mengikut arah jam. Rasa semua lain.hehe. Hebat tak hebat, cik asben dengan kompiden dengan SEKALI LAFAZ.. jadi suami kak siti yang sah. Ehem! Bangga gile die.. tanya apa tips, die kata CUBE BERTENANG setenang-tenangnya. tu je. yeke.........? haha
suka sangat die nye...
Hey masa die lafaz akad tu takde sedih mane pun...duk terpikir-pikir juga "eh bila nak kene sedih ni" hahaha sebab kan kalau kita tengok gambar kahwin member-member,dorang duk sedih lap lap air liur air mata semua tu kan? tang bila?? Kak siti tak sedih pun ni.. cehh risau diri tak sedih..

Lepas tu, bila tang baca-baca penyerahan tanggungjawab tu la yang sedih tu......huwa.. tersedu sedan kak siti nangis.huhu... mana takde... "bonda, lepaskan anakanda pergi..." amboii.. kau..sedih benau tau kalau mak sendiri yang sebut cmtu..huhu..

Lepas tu, snap-snap gambar la apa lagi, pastu kelam kabut dah mak andam nak mekapkan untuk majlis sanding plak.Kul 12.30 dah kene ada kat dewan. Sekarang? dah pukul 10.45! Oh no!!

Ehem,masa kat bilik pengantin nak tukar baju, asben ada..hahahahaha... SEGAN TOBAT YA RABBI.. tapi selalu terlupa die ada kat situ, kite ni zab....tarik zip..mula la gelabah masing2..hahaha..ok.done stop there. Cerita ni tak sesuai untuk korang-korang yang belom kahwin. >_<

Antara benda-benda yang tak patut terjadi pada hari bahagia tersebut ialah:
  1. Semua orang sangat busy sampai lupe nak snap-snap gambar dalam bilik pengantin. Terlpas peluang nak posing gaya hindustand guling-guling atas katil! hoh. So ingat kawan-kawan, dah hias cantik bilik tu kene snap gaya industan okeh! jangan lupe!
  2. DJ yang sepatutnya mengacarakan my wedding last minute kata tak dapat mai!!! hangin tak hangin satu badan. Tapi oleh kerana DJ under my father's responsibility, dapatlah die selesaikan dengan paksaan terhadap membernya menjadi DJ.Alhamdulillah, sayu dengar ayah kite merayu minta tolong member demi hari bahagia kite. SOB SOB!
  3. Sepatutnya nak main lagu nasyid je masa majlis, tapi ntah camne DJ kata die tak jumpa folder lagu nasyid tu, then pasang lagu updated macam dalam carta era tuh. Okeylaa....haha
  4. Ketua pasukan kompang sibuk duk call pengantin berpuluh kali atas pelamin tengah bersanding nak baki duit bayaran kompang! hoh! What did you expect? pengantin jawab call macam dalam ofis? huhu. macam la xleh cari mak ngan bapak pengantin yang duk tercengat depan pintu dewan tuh.huhu..vibrate je kerusi kite!
  5. Lama sangat bersanding atas pelamin disebabkan terlalu ramai sedara mara nak menepung tawar. Hectic day, nak pengsan..kalau korang nak cut the time, list kan je sape leh naik. Kalau tak.. tahan jela berejam kat atas tuh. Sib bek ade ekon! huhuhu
Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz

Saturday, July 14, 2012

Post-mortem : 3 days before wedding

Holla!

Fuhhh..setelah sekian lama membiarkan blog ni berabuk-abuk dan bersawang-sawang, akhirnya hari ini, waktu ini, jam ini dan saat ini barulah ada kesempatan nak hapdet!!

Asben sarungkan cincin pas nikah.. ^_^ - inai dilukis member sendirik.cantik x? he

Alhamdulillah... sekarang dah pun settel majlis. Syukur sangat2.. dah lepas satu penantian gila kentang punya seksa. TAPI..ni baru settel belah perempuan. Majlis menyambut menantu nye tak buat lagi ni. (duit dah kering nih)

So, tibalah masa untuk membuat penilaian terhadap keseluruhan majlis dari perspektif pengantin sendiri. Bukan nak bandingkan apa. Cume nak bagi pendapat sendiri kat mana kita boleh improve, especially untuk bakal2 pengantin yang sedang bedebau jantung tnggu hari majlis.

3 HARI BEFORE WEDDING
3 hari sebelum wedding, orang masih kerja lagi (JANGAN CUBE AKSI INI JIKA ANDA BEKERJA JAUH DARI KAMPUNG HALAMAN). Lucky me, orang keje kat kampung sendiri.Kerja kampung bese-bese je..bukan macam awak-awak sekalian.. mantop belaka. (>_<)
Apa yang orang setelkan 3 hari sebelum majlis ialah
  1. Confirmkan kepada makcik supplier bahulu ikan emas untuk hantar 1500 pcs bahulu ikan emas yang sudahpun dibungku satu-satu dengan plastik putih jernih. Tak perlu lah rasa nak rajin bungkus sendiri walaupun mampu. Kenapa? nanti bekecah rumah, semut lagi. Kamu tu kerja, sapa yang nak buat? nak susahkan orang lain? Tak perlulah.Banyak lagi kerja lain nak buat kan.huhu. Petang balik kerja, dalam pukul 630 petang, bahulu sampai depan pintu rumah. Settle doorgift. 
    TOTAL : RM530 = 0.35 sen seketul bahulu 
  2. Pergi ambil 1000 pcs buah epal merah kecil di Pasaraya untuk di gandingkan dengan bahulu dalam doorgift. Bukan epal merah washington yang besar tu.Ni yang kecil je. Harga pun murah la sikit. TOTAL : RM460 = 0.46 sen sebiji epal.
2 HARI BEFORE WEDDING
A: Busana Ryn's Evenue
B: Busana Hanizan Mala


  1. Final fitting baju sanding. Kenapa lewat sangat fitting baju sanding?? Huhu..ada masalah-masalah yang tidak dapat dielakkan. Lagipun saya busy outstation, nak test before gi kursus, baju belom siap. Masalah pada baju ni ialah jenis kainnya dan inner and outer wear die cam tak ngam.Adalah sangat penting untuk study tentang jenis kain yang sesuai dengan design yg kamu nak buat baju sanding tu. Hoh. Baju sanding yang saya pakai itu mesti lagi booom power kalau guna bridal satin instead of chiffon. Infinity regret,huhu. At least, sib baik masih cantik di pakai. :) Untuk baju sanding kita ambil inspirasi Ryn's Avenue. Tapi kita nak ada belt sikit untuk ganti kan manik2 kat dada tu, since kain orang punya tu xda manik mana pun. Untuk baju sanding kite amek inspirasi dari Ryns Avenue, tunjuk kat andam kiia nak macam tu. Jadilah yang macam kita pakai tu.
  2. Final Touch Wedding Shoes. Kasut sebenarnya dah sebulan siap (custom made). Sebab apa custom made? Sebab kaki saya saiz extra kecil, susah nak cari di butik-butik sederhana ternama haha. Kita order kasut kahwin dengan ABSOLUTELYGORGEOUS by AMY. Order online je, senang sangat. Die bagi manual camne nak ukur kaki kite. Lebar camne.. panjang berapa sume kite kene cerita la untuk memastikan kasut tu betul2 fit kat kaki kita. Then pilih jela design camne nak.Hantar je kat die.Die boleh buat belaka. Kasut tinggi bukan main tapi selesa gila pakai. Camne nak pastikan selesa? Kite order kasut patern A.Kosong je. Then sampai umah, kita touch up sikitdengan manik tudung and ribbon!
Ni plak kasut saya! Tambah dengan manik tudung je depan tu and letak ribbon gumpal2 kat tepi.hihi
    Ni kasut dari Absoluteamy. Design sama cume warna berbeza and takda ribbon tu.
  1.  Fitting Baju Nikah selepas hantar touch-up manik kat bahagian leher. Baju nikah adalah antara baju yang paling dititikberatkan oleh kite. Oleh yang demikian, kita sedaya upaya follow-up dengan taylor macam mana baju ni dihasilkan. Lepas tu sebulan sebelum dah pergi hantar beading. Untuk baju nikah kita amek design jubah indonesia. Ala-ala irna de perle punya design tapi ni tak tahulah sapa yang design.Jumpa kat tenet je masa google-google. :) Cer tengok gambar, A untuk design yang kite nak, B plak.. baju nikah yang dah siap and kita pakai masa nikah. :)
    B: Baju nikah kita


    A: Baju contoh




1 DAY BEFORE WEDDING
  1. Doorgift dah siap! Yes.Sehari sebelum atau awal lagi,pastikan Doorgift beg dah pun siap. Dapatkan bantuan saudara terdekat atau sahabat handai untuk menolong. 1000 pcs ko buat sorang letih la plak nyah.Tapinya lupe plak nak tangkap gambar doorgift.Pengantin busy okeh.heh
  2. Guesbook by BFF done. So sesape nak adakan buku tamu untuk depa riwayatkan kata-kata ucapan and sekaligus korang leh tengok sape yang datang majlis korang.memang x semua, tapi sape yang ingat kita and nak kita ingat die datang majlis mesti tulis dalam tu. Untuk guest book, my best friend tolong buatkan.Luckily she is a creative gurl. Nati kite update rupe bentuk guestbook tu k.
  3. Get your INAI done! Kite takda buat malam berinai.Tapi kita ada berinai-inai malam before wedding tu... Lucky me lagi, ada kahwin Indian yang memang power buat lukis inai tu. Isk isk... I was surrounded by lucky people! Subhanallah! Nati tengok entry tentang inai tu kalau nak tengok hebat tak hebat member ai sorang ni lukis inai.
OK.. that all for before wedding yang I buat. Nati I update lain lagi. :)
Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...