Sumber http://www.zuarxpdc.com/2009/11/cara-membuat-title-bar-untuk-blog.html#ixzz1krIxz6si

Monday, December 31, 2012

99 tahun kepupusan harta!

Hoh...ape mende harta yang hakak ade sampai pupus 99 tahun ni?
Hakak bukanlah membela dinosour trex atau pun sorous sorous bagai..
akak nak cerita rumah yang akak beli haritu...

Alhamdulillah proses pembelian semua berjalan lancar... sekarang ni bank dah start potong 10% claim dari vendor.. ala la dapat lebih kurang 2++ amaount yang kene tolak setiap bulan start disember 2012 ni. (dahla gaji tak naik!! sabo jela mak jemah!)

Akak pilih bank mana untuk urusan financing rumah ni??
Tentunya........



Sebab apa akak pilih bank islam? - suka hati hakak la dik non.haha

and one more thing property yang hakak beli ni bukanlah FREEHOLD tapi LEASEHOLD.
yang tau tentang realestate tu kompem tahu ape beza dua mende alah ni. Akak tau... tapi buat2 bodo dahla.. takkan nak kecoh tunjuk hakak pandai sngt lak kan? huhu

Jelaslah ramai yang lebih tau atau konon konon lebih tau yang freehold jauh lagi menguntungkan dari leasehold.Akak jugak tau dik non. Tapi mengapakah hakak beli jugka rumah ni?

Apa semua property yang berstatus leasehold dibuat untuk jadi tukun ke? hahaha. Ada purpose nye dan Optional kepada ketiadaan freehold atau ketidakmampuan atau ketidakmahuan pembeli kepada lot freehold tersebut.

Yang femesnye leasehold ni tentang nilai pajakan die tu lah. Ianya bersifat sementara iaitu hanya 99 tahun saja hak kemilikannya itu. Seterusnya, terpulang la kepada owner (bank ke, kerjaan negeri ke) untuk buat ape selepas 99 tahun tu.  99 years tu is long. Kemungkinan besar hakak dah takda di dunia ini dah pun. Dah jemu dah duduk situ. 99 years tu cover hampir dua generasi tau. Ntah apa jadi kat kawasan rumah tu pun tak tahu la. :)

Yang bezanya, nilai rumah leasehold ni jauh lagi murah dan biasanya berada di kawasan yang tinggi  nilai hartanah nye. Kalau misalnya dalam belom sampao 99 tahun kerajaan negeri nak amek balik rumah tu untuk bina shopping mall ke.. lebuhraya ke kan.. so kite ni dapat la pampasan nye. Cam gituhhh...

Lagipun untuk rumah leasehold ni, hakak cadang nak buat rumah sewa je sebenarnya. Kalau ada rezeki insyaAllah akak nak cari rumah yang lebih besar, freehold and guna keistimewaan hakak sebagai staf gomen untuk buat loan goverment. Yang leasehold ni hakak guna loan bank biasa je sebab masa beli tu belom sah jawatan. Sekang dh sah. baru pikir nak cari freehold lak! hehe

da~~~



Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz1krLaxMLz

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...